Restauracja Sethi powstała w inspiracji jednym z Faraonów Egiptu, który nosił właśnie to imię.
Stąd wystrój i stylistyka szeroko nawiązująca do postaci związanych z Egiptem.
Menu restauracji również trochę nawiązuje do kuchni dawnego Egiptu, wszak Egipcjanie jako jedni z pierwszych przyrządzali placki chlebowe, które obkładano mięsem i warzywami, a następnie zapiekano w piecach.
Dopiero po tysiącach lat służący Włoscy wynaleźli podobne rozwiązanie, z tą różnicą, że zapiekali oni na rozwałkowanym cieście resztki ze stołów swych panów.
Odpadki zapiekali w serze, żeby jakoś związać te odpadki ze sobą. Owe danie nazwali później właśnie pizzą.
Można by spekulować, kto tak naprawdę pizzę wymyślił, wiadomo, że starożytni Egipcjanie jadali podobną potrawę, jednak bezsprzecznie swą nazwę i ostateczny wygląd pizza zawdzięcza Włochom.
W Menu restauracji można znaleźć wiele z takich nawiązań – choćby słynna wieprzowina Sethi, którą trzeba lubić, żeby nią się delektować, ale też wiele dań znanych i lubianych przez nas wszystkich, takich jak lasagne, czy też wyśmienite sałatki nieco orientalne.
Sethi to restauracja z temperamentem, w której każde z dań przygotowywane jest z należytą mu pasją.